Que tingui Grapa!

13 Mai 2019

L’oportunitat d’Espanya

Filed under: Uncategorized — imanololite @ 14:21
Tags: , , , , ,

La cimera europea celebrada a la ciutat romanesa de Sibiu el darrer dijous ha reafirmat contundentment allò que tothom pensava: la Unió Europea s’endinsa (i a alta velocitat) en l’etapa de més incertesa i perill de la seva història.

Les eleccions europees del proper 26 de maig es presenten com una lluita aferrissada a dues bandes. Per un costat aquells defensors del projecte comú europeu. Per l’altre, les formacions populistes, xenòfobes i antieuropees que, en un astut canvi d’estratègia, han deixat enrere el seu discurs negacionista per optar a entrar a les institucions (cosa que aconseguiran, i amb escreix) i destruir-les des de dins.

Els caps de Govern a la cimera de la Unió Europea celebrada a Sibiu (Romania) / EFE/ZIPI

Per si no fos suficient, la Unió Europea s’enfronta a una gran quantitat d’amenaces que estan posant a prova la seva salut dia rere dia, El més sonat segurament deu ser el famós Brexit, però l’ascens de l’euroescepticisme, la crisi climàtica o la qüestió migratòria (ambdós últims els que més preocupen als ciutadans europeus, segons una enquesta publicada per diversos diaris del continent) tampoc passen desaparcebuts.

Enmig d’aquest confús i caòtic panorama, a Pedro Sánchez, qui molt probablement revalidarà el seu títol de president del Govern espanyol, se li presenta, i per diversos motius, l’oportunitat d’aconseguir que la veu dels espanyols ressoni amb més força dins els passadissos de Brussel·les i Estrasburg.

En primer lloc, pel buit que deixarà el Regne Unit, una de les màximes potències europees i mundials, a la Unió. El problemàtic i inacabable divorci entre el regne insular i la Unió Europea es materialitzarà en un buit de poder que Espanya ha d’aprofitar per adquirir rellevància i capacitat de decisió a Europa. Després del Brexit, els 751 escons amb què compta actualment el Parlament Europeu es veuran reduits a 701. D’entre els que quedaran lliures Espanya en rebrà 5, sent l’Estat més beneficiat juntament amb França.

Per altra banda, la victòria del PSOE a les eleccions generals del 28 d’abril ha significat una injecció de força per les esquerres i el progressisme europeu, i situa Sánchez en una posició molt òptima de cara a una Unió Europea que, més que mai, necessita el suport d’aquelles iniciatives polítiques que els siguin favorables.

De fet, sembla que el líder socialista ja té present l’oportunitat que se li presenta, i sembla tenir ganes d’aprofitar-la. A la trobada de Sibiu, el president en funcions de l’executiu espanyol va apostar per incrementar el pes d’Espanya a les institucions comunitàries, i va mostrar el seu suport al socialdemòcrata i company de grup Frans Timmermans en la seva candidatura a la presidència de la Comissió Europea.

Dit això, Espanya ho té tot a favor per aconseguir un paper més actiu i decisiu en el futur de la Unió Europea, i Sánchez cometria un error descomunal si deixés passar l’oportunitat que se li presenta.

Per acabar, una petita reflexió. Malgrat la rellevància de les decisions que es prenen a les seves institucions, les eleccions europees registren les pitjors dades de participació de totes les cites electorals, i no només a Espanya, sinó a molts altres països de la Unió. És intolerable que només el 28% dels espanyols sabessin quin dia es celebraven els comicis europeus (dades de l’Eurobaròmetre a dos mesos de la cita electoral), i les xifres serien encara més esgarrifadores si es preguntés per quins partits es presenten o quines polítiques defensen.

La Unió Europea sempre ha sigut pels espanyols com aquell cosí segon que et trobes a les reunions familiars: quasi no el coneixes i no saps com actuar quan te’l trobes davant. Davant aquesta desafecció generalitzada cal reclamar al Govern que promocioni de manera més activa les institucions comunitàries: les grans desconegudes de la ciutadania espanyola però la influència de les quals es fa (i es farà) notar.

Imanol Olite Crisol

Anuncis

1 comentari »

  1. Hola Imanol,

    El tema que has elegido para tu entrada me parece muy adecuado, ya que es de actualidad y se trata de uno de los focos de la atención mediática ahora mismo. Ofreces contexto y explicas de manera clara y comprensible la situación en la que se encuentra la UE en estos momentos.

    Además, el comentario está muy bien escrito y utilizas un lenguaje sencillo y accesible. El título sintetiza bien tu tesis. Me ha gustado especialmente el símil que haces en el último párrafo de las elecciones europeas como si fuesen ese familiar lejano al que no conoces mucho y con el que no sabes muy bien cómo comportarte, me parece original y muy ilustrativo.

    Creo que el análisis que haces es muy acertado, relacionas muy bien unas ideas con otras. Tus argumentos son sólidos y haces un buen uso del respaldo de las fuentes poniendo links a artículos de otros medios de comunicación que contienen a su vez muchos datos, encuestas, etc. Se nota con una primera lectura que hay mucha documentación detrás de lo que has escrito. De esta manera, no solo facilitas la comprensión del lector sino que le das la oportunidad de ampliar en una medida considerable sus conocimientos sobre el tema y de adquirir una mirada más crítica y profunda.

    Comentari per Aitana Robey — 13 Mai 2019 @ 22:00


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: