Que tingui Grapa!

2 Juny 2012

Jugant amb foc

Filed under: Uncategorized — jaumemonfort @ 21:12
Tags: , , , ,

Les previsions que es fan avui dia no són gens positives. Cada matí ens llevem amb notícies sobre futures recessions, pujades de la taxa d’atur, prima de risc pels núvols, temor a una possible intervenció de l’Estat… Una pluja de dades negatives cau sobre els nostres caps dia rere dia i construeixen el panorama de pessimisme absolut en el que estem immersos. Pronòstics que anuncien l’apocalipsi econòmic, però que amb el seu ressò tapen altres notícies que també ens haurien de preocupar i molt.

Recentment, l’Organització Mundial de la Salut ha publicat un estudi en el qual preveu que l’any 2030 els casos de càncer a tot el món s’hauran incrementat un 75%, principalment per culpa dels canvis en l’estil de vida. D’aquí uns anys, més de vint milions de persones patiran càncer en el nostre planeta. És una xifra terrorífica que hauria de fer reflexionar a tota la societat i encara més a la classe política, la qual, al cap i a la fi, és l’encarregada de vetllar per nosaltres. 

Mentrestant què estem fent aquí? Retallar un 25% la inversió en programes d’investigació. El repetidament mencionat “ambiciós programa de mesures estructurals” de Rajoy contempla aquesta esfereïdora disminució de recursos a la ciència, un àmbit habitualment menystingut pels polítics espanyols, però indispensable pel creixement de qualsevol país. Imatge Malgrat que últimament ens agrada tant imitar als alemanys, en aquest aspecte fem totalment el contrari. Mentre Alemanya augmenta la partida en investigació en els seus pressupostos un 7%, aquí s’acomiaden científics que investiguen el càncer de mama, creen medicaments o desenvolupen noves patents. Sembla que no n’aprendrem mai. S’aturen projectes i línies de recerca en les quals s’han invertit molts diners i molts anys i es desaprofiten esforços de professionals que, frustrats, opten per llaurar-se un futur en altres països, un futur que aquí els han truncat.

Estem jugant amb foc. La ciència ens ha de salvar de morir i els polítics i la seva mala gestió dels recursos ens acabaran matant.

 

Jaume Monfort Mercader

 

Links:

http://www.bbc.co.uk/mundo/noticias/2012/06/120601_cancer_predicciones_2030_men.shtml

http://www.agenciasinc.es/Noticias/La-incidencia-mundial-de-cancer-aumentara-un-75-en-2030-segun-la-OMS

http://www.europapress.es/sociedad/ciencia/noticia-recortes-investigacion-llevan-colapso-20120521170054.html

http://economia.elpais.com/economia/2012/04/03/actualidad/1333450087_152381.html

Anuncis

2 comentaris »

 1. Titular: és bo, crida l’atenció i incentiva a seguir llegint

  Inici: és bastant fluix, no s’entén el titular i no introdueix el tema de la ciència, el càncer…

  Estructura del text: està ben estructurat, tot i que considero que el tema principal s’hauria de trobar al primer paràgraf

  El tema escollit és molt interessant ja que preocupa a tota la societat i està a l’ordre del dia.

  Estil de redacció: el vocabulari és planer i molt entenedor, intercala frases llargues i curtes (cosa que dóna ritme al text i agilitza la lectura).

  L’opinió al llarg del text és clara i expressa, però no és violenta, és subtil.

  L’extensió és la correcte i la valoració general del text és positiva, tot i que em sembla que podría haver estat més contundent i més treballat (o millor dit, ordenat per idees, centrar-se més en el tema principal ja que al final acabes parlant de la crisi igualment)

  Bona feina! Espero que les crítiques hagin estat útils!

  SILVIA PADREN BUISAN

  Comentari per padrenybuisansilvia — 3 Juny 2012 @ 22:29

 2. Titular normal, però que està relacionat amb el final i queda molt rodó.

  Inici + Estructura del text i del seu contingut: comença exposant el context actual, i denunciant que hi ha notícies que passen desaparcebudes, com la que explica al segon paràgraf, que és realment molt impactant. A continuació, un paràgraf amb dades objectives sobre les retallades en investigació, que justifica molt bé la queixa i exposa els fets de forma molt clara.

  Tema escollit: el tema és molt adient, i la notícia utilitzada és realment molt impactant. A més, els dos temes (càncer i retallades) queden molt ben lligats: La frase “hauria de fer reflexionar a tota la societat i encara més a la classe política, la qual, al cap i a la fi, és l’encarregada de vetllar per nosaltres” enganxa molt bé els dos temes.

  Estil de redacció: llenguatge pla que facilita una bona lectura i convida a seguir llegint.

  Com exposa la seva opinió al llarg del text: comença exposant fets objectius (primer paràgraf i part del segon) i tot seguit els valora amb la seva opinió i exposa més dades objectives (retalldes) que la justifiquen.

  Última frase molt bona, el millor de l’article! Per una banda es relaciona amb el titular i per l’altra fa un joc de paraules que trobo molt encertat i que es relaciona amb els dos temes tractats: “La ciència ens ha de salvar de morir i els polítics i la seva mala gestió dels recursos ens acabaran matant”.

  Per últim, el dibuix que acompanya el text és molt divertit.

  Comentari per Glòria R — 3 Juny 2012 @ 00:16


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: