Que tingui Grapa!

30 Mai 2012

Xaranga i Pandereta per a tots

Filed under: Uncategorized — gubieto @ 23:28

“Ja baixarà” vam pensar tots quan ahir apagàvem el llum amb la prima de risc per sobre dels 500 punts. Va ser un malson, segur. Per sobre dels 500? ximpleries. Un país de primera com el nostre, que juga a la Champions League de l’economia mundial no pot tancar la jornada per sobre dels 500…ximpleries. Despertem aquest matí, ens refreguem els ulls…i allà estava! El fantasma de la intervenció encara rondava per casa.

Si per sobre dels 500 ja ens semblava massa, a la hora del cafè de mitjà tarda la teníem als 540. No volíeu caldo, doncs teniu dues tasses. Grècia va ser intervinguda als 500 justos, Portugal als 514 i Irlanda als 544. Tot s’ha de dir que els interessos del bo espanyol encara estan al 6% i no al 8%, però ja podem sentir l’alè al clatell.

Però no tot són males notícies, els amics de Brussel·les ens han donat un any de prorroga pel deute i el BCE s’ofereix a donar un cop de mà, amable i desinteressadament s’entén. Espanya ja se sembla a l’Alcoyano, que anava perdent 13-0 i encara demanava la prorroga.

Definitivament, Espanya ja pot ser declarada paradís de la xaranga i la pandereta. Quan Europa invertia, en major o menor intensitat tot s’ha de dir, en economia productiva, la nostra sang mediterrània ens va portar a apostar pel totxo. AVEs, aeroports, universitats, circuits… en el país dels regnes de taifes qui no en tenia un parell d’aquests era el més tonto del barri. Avui en dia la meitat pobles fantasmes i l’altre meitat amb l’aigua al coll.

No m’estranya que des d’Europa ens mirin amb escepticisme i desconfiança, darrera d’una en ve una altra. Seran només uns 9.500 milions van dir, a Bankia ara està tot controlat van dir…23.500 milions i pujant. Rajoy com sempre pilotes fora, res de sortir jugant. La culpa de l’efecte contagi de Grècia i tan a gust a fumar-se el puro de mig matí.

Hem volgut aixecar un pseudo-Estat del Benestar en 30 anys, quan la resta ho ha fet en 60. Perquè aquí les coses es fan així. Després a demanar calerons, quina diferencia amb el deute noruec que no es paga ni a l’1%. Com els hi deuen explicar als suecs o als alemanys tots aquests trens d’alta velocitat, tots aquests poliesportius nous, els aeroports amb nosequantes terminals…que ens hauran de pagar? Quan ells no van construir precisament perquè no els podien pagar.

Avui quan tanquem el llum més val que deixem de pensar en primes de risc, millor que directament preparem un platet de llet pel fantasma de la intervenció. A aquest pas ens acompanyarà durant una llarga temporada.

Gabriel Ubieto

http://www.ara.cat/premium/tema_del_dia/Rajoy-clama-Europa-sortir-rescat_0_709129138.html

http://economia.elpais.com/economia/2012/05/30/actualidad/1338362319_465496.html

http://www.elmundo.es/elmundo/2012/05/30/economia/1338361321.html

Anuncis

1 comentari »

 1. M’agrada el titular perquè lliga força amb el to general de l’article i és una bona manera de definir Espanya ara mateix.
  Trobo molt original l’inici i com explica com va pujant la prima de risc. La narració ajudar a fer l’article molt proper i convida a llegir.
  L’estructura és clara i desenvolupa les idees de manera coherent.
  Sobretot destacaria la ironia que utilitza (i el to directe) perquè encara que sigui una opinió dura està ben justificada i es recolza en dades i fets contrastables. Potser en alguns fragments comença a ser una mica massa col·loquial, però no em sembla que això sigui un defecte. Més aviat ajuda a crear complicitat amb el lector i a fer més agradable un tema que no ho és.
  El tema és de rigorosa actualitat i a més lliga amb altres problemes com les absurdes inversions dels temps de les vaques grosses, cosa que li dóna més perspectiva per opinar.
  M’ha agradat especialment el penúltim paràgraf, ja que reflexa molt bé el problema de la construcció de l’Estat del Benestar espanyol.
  L’opinió està clara al llarg de tot el text i és molt contundent.
  Respecte al final, està bé que acabi amb el “fantasma de la intervenció”, ja que lliga amb l’inici i el fa més rodó.
  En general, l’he trobat un molt bon article!

  Paula Solanas

  Comentari per paulasolanas — 2 Juny 2012 @ 00:08


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: