Que tingui Grapa!

29 Mai 2012

El führer grec

Filed under: Política — Glòria Ribugent @ 22:13
Tags: , , , , , , , ,

Un acte d’Alba Daurada, amb una bandera i un símbol que recorden la creu gammada de Hitler

“Ha arribat l’hora de la por per als traïdors de la pàtria”. Això és el que va dir l’altre dia Nikolaos Michaloliakos, el líder del partit neonazi grec Alba Daurada. Però, al meu parer, la por no l’han de tenir només els suposats “traïdors de la pàtria”, la por l’hem de tenir tots davant de l’ascens de l’extrema dreta a tota Europa. Alba Daurada, amb quasi el 7% dels vots grecs, té una representació equiparable a la dels  Verds o Esquerra Republicana al Parlament català.

Les idees del partit són esgarrifoses. Abans de les eleccions gregues, per exemple, repartien per un mercat d’Atenes el seu programa electoral: “Aquest és el nostre programa: una Grècia neta, només per als grecs, una Grècia segura”.

Davant d’un partit que creu en la superioritat dels grecs i que té el Mein Kampf entre les seves lleixes, no puc evitar d’establir paral·lelismes amb Hitler. En aquest context actual, però, l’enemic intern ha passat de ser el jueu a l’immigrant. “Si aconseguim el poder, deportarem tots els immigrants immediatament i tancarem de nou les fronteres amb mines, tanques elèctriques i més guàrdies”. Però una cosa és fabular sobre minar les fronteres en una suposada victòria electoral (que déu n’hi do) i una altra, ja no teòrica sinó pràctica, és el que van fer l’altre dia uns simpatitzants del partit: la policia va haver d’aturar-los quan estaven intentant linxar un grup d’immigrants de Patras. Linxar!

Nikolaos Michaloliakos, el líder d’Alba Daurada, entre simpatitzants del partit

“Després dels immigrants, sereu els següents”. Perquè Alba Daurada no només persegueix els immigrants, els homosexuals també estan a la seva llista negra, i així els ho deien en uns pamflets que repartien pel barri gai d’Atenes fa un parell de setmanes.

La crisi porta als extrems, això ja se sap. Va ser en un moment de crisi general a Alemanya quan va guanyar poder Hitler. I cal recordar que Hitler, el líder nazi, va guanyar les eleccions diverses vegades! Malgrat que el nazisme sembla sovint un tema que queda pels llibres d’història, aquell que s’estudia entre la Primera Guerra Mundial i la Segona, el tema és viu i ben viu, present a tota Europa. Potser sembla que ningú que estudii l’Holocaust pugui arribar a concebre que tal matança sigui repetida, que ara ja ho sabem i evitarem l’ascens del feixisme. Però en plena crisi ja el tornem a tenir aquí. Michaloliakos, el líder polític, obliga als periodistes a rebre’l drets quan fa rodes de premsa, i aquests ja l’han batejat amb el nom de Führer. És escandalós. L’home és l’únic animal que s’entrebanca dos cops amb la mateixa pedra. I aquesta pedra és gran i perillosa, i tots hi podríem prendre mal.

Glòria Ribugent

Anuncis

1 comentari »

 1. Titular original i carregat de significat.

  Bon inici. La cita textual posa de manifest la gravetat d’aquest cas i introdueix el tema d’una manera directa. En el primer paràgraf ja dóna la seva opinió.

  Tot l’article està ple d’informacions valorades. Utilitza un llenguatge planer i fa servir exclamacions que li donen vida al text. La puntuació és molt correcte, la qual cosa afavoreix el ritme de la peça. Alhora, combina oracions curtes amb llargues.

  Hi ha frases que conviden a reflexionar (“La crisi porta als extrems”). La comparació amb el nazisme alemany és molt adequada.

  Bon final. Tanca l’article d’una manera que no deixa indiferent al lector i encén l’alerta sobre aquest perill.

  En general, molt bon article.

  Comentari per jaumemonfort — 1 Juny 2012 @ 11:22


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: