Que tingui Grapa!

28 Mai 2012

Sempre la mateixa història

Filed under: Uncategorized — pfroda @ 23:37
Tags: , ,

Són temps difícils. Dir-ho ja cansa i sentir-ho deprimeix. Hem estat vivint per sobre de les nostres possibilitats, ens hem d’estrènyer el cinturó, l’austeritat és un valor de per si, la situació és pitjor del que ens pensàvem, etc. Són frases dites una i una altra vegada, però no per això falses. Qui més qui menys, tothom pateix aquesta crisi i s’ha vist obligat a fer un esforç extra. A encarar la dura realitat i a tirar endavant. No hi ha solucions màgiques ni les coses són tan simples com alguns les volen veure: no són temps per a la demagògia o el populisme.

Per això sorprèn la promesa del candidat a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Pere Solà. Aquest s’ha compromès avui a buscar la manera per “retornar a l’alumnat l’equivalent a l’augment de preu de les matrícules”, pagant directament als estudiants o mitjançant un sistema de beques generalitzat. És a dir, que l’any que ve el preu de les carreres de la UAB seguirà essent, a la pràctica i si Pere Solà n’és el rector, el mateix que aquest any.

O segurament no. Veient com estan les coses no seria d’estranyar que Solà guanyés les eleccions: és el que tenen les propostes populistes, que mouen les masses. Però les propostes populistes tenen una altra característica pròpia: normalment són falses, impossibles, o una pura il·lusió. Perquè d’on pensa treure els diners el senyor Solà no ho ha explicat. De moment s’ha limitat a criticar la negativa del ministeri i de la Generalitat a negociar la seva proposta. Doncs quina sorpresa.

Image

Però que els candidats a rector de les universitats adoptin els pitjors vicis de la política no és el més preocupant. El més preocupant és l’obstinació que té tothom en el preu de les matrícules, deixant de banda la qualitat dels centres. Arribarà un dia en què sortirem de la crisi econòmica, i quan aquest dia arribi descobrirem que alguna cosa continua fallant, i les universitats catalanes seguiran sense ser competitives, paguin el que paguin els seus estudiants. Necessitem una universitat no on hi pugui entrar tothom, sinó on hi pugui entrar tothom que mereixi entrar-hi: els alumnes hauríem de ser millors, els professors haurien també de ser millors, i el nivells d’exigència i de selecció molt més alts.

No sé què busca exactament Solà amb la seva proposta. Més enllà de guanyar les eleccions del rectorat, vull dir. Segons ha dit, la mesura és un atractiu perquè els estudiants escullin la UAB. Faria millor en proposar mesures que busquin augmentar-ne la qualitat, ja que el que hauria d’atraure d’una universitat no és el seu baix preu, sinó el seu nivell. Per poder competir amb les altres, una universitat no ha de ser necessàriament més barata, sinó més bona. I qui no sàpiga això no hauria de presentar-se per ser rector. Són temps difícils i ens sobren populistes i demagogs.

http://www.ara.cat/societat/candidat-rector-UAB-Pere-Sola-promet-retorn-augment-preu-matricules_0_708529258.html

http://www.uab.es/servlet/Satellite/noticies/detall-noticia-1184220109896.html?noticiaid=1337927787348

http://www.europapress.es/catalunya/noticia-candidato-rector-uab-pere-sola-compromete-devolver-aumento-precio-matriculas-20120528164014.html

Pau Fàbrega Rodríguez-Roda

Anuncis

1 comentari »

 1. Hola Pau! Et deixo aquí el comentari del teu article:

  Titular: m’agrada, incita a llegir perquè no saps de què pot tractar. A més, està totalment justificat al llarg del text.

  Inici + Estructura del text i del seu contingut: l’inici té molt ritme, i penso que marca una certa proximitat amb el lector, ja que són tòpics que sentim dir força sovint. És un 1r paràgraf general, encara no saps amb què et pots trobar a les línies següents. A continuació ja et centres en la notícia de màxima actualitat, el tema de les matrícules de la UAB. I a partir d’aquest fet, en els paràgrafs posteriors, argumentes raonadament la teva posició i fas una reflexió més general sobre les universitats (si ha de prevaler la qualitat o la quantitat). El final és bo i concloent, i a més, torna a connectar amb el principi de l’article. En general, em sembla una bona estructura i un text fluid i fàcil de llegir.

  Tema escollit: tema d’immediata actualitat, parteixes de la notícia. La reflexió arran d’aquesta notícia també em sembla adequada i pertinent: debat universitari, crisi, la demagògia i el populisme…

  Estil de redacció: el text se m’ha fet molt amè i està ben redactat, amb un vocabulari correcte i planer. La gràcia del text és que aconsegueixes mantenir un vincle de proximitat amb el lector en tot moment. A més, la combinació de frases curtes i llargues, també hi ajuden.

  Com exposa la seva opinió al llarg del text. Valoració crítica: l’opinió en aquest text ja es mostra des del principi, i els altres paràgrafs serveixen per justificar la idea principal (“ens sobren demagogs”). Trobo que és una argumentació ben raonada, potser no fonamentada en dades concretes (xifres, etc), però sí en un fet verídic i d’actualitat. El final també torna a lligar amb l’opinió mostrada al principi, és una conclusió a la qual s’arriba després de tot el desenvolupament anterior.

  Argumentació. Comprensió. Extensió. Comentaris personals: extensió correcta. Com ja he dit, bona argumentació i s’entén molt bé. Els temes formals (etiquetes, fotografies, links…) també correctes.

  I com a comentari personal, m’ha agradat, tant el tema com la manera d’escriure’l. Pel que fa al primer, perquè evidentment és un tema que ens incumbeix a tots i ens toca de prop. I pel que fa a l’estil, perquè trobo que està ben redactat i és àgil de llegir, amb un joc autor-lector que ho facilita.

  Felicitats!

  Marta Montaner

  Comentari per martamontaner — 29 Mai 2012 @ 20:53


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: