Que tingui Grapa!

25 Mai 2012

No diguem que deixem menjar als altres

Filed under: opinió — enricdedalmau @ 23:22
Tags: , , , ,

A les facultats de polítiques s’ensenya que la nostra democràcia és en realitat una oligarquia. A les facultats de periodisme s’ensenya que els mitjans de comunicació són esclaus de la màfia organitzada de les grans multinacionals. Aquests mateixos mitjans ens fan creure que els polítics ho poden solucionar, i aquest últims ens diuen que no poden controlar el que està en poder dels “mercats”. La idea que aquests últims ens estan fent la vida difícil sembla comuna i repetida entre la majoria d’occidentals. Però ens descuidem de l’essencial per no recordar que ja el vam apartar hipòcritament en temps de bonança. Quina és i sempre ha estat el major mal de la humanitat? La fam.

En segon lloc està la guerra, però aquesta serveix per justificar la primera. Hannah Arendt ens defineix la condició humana com la suma de labor, treball i acció. És necessari denunciar que la condició humana dels occidentals és criminal. Repartim el treball de forma desigual, injusta i empobridora i les nostres accions, normalment consumistes, s’enfoquen segons decideixen els mitjans. Existeixen dues preguntes que ens fem molt poques vegades: tothom té dret a menjar? i perquè no deixem menjar als altres? Em direu que vosaltres si que deixeu menjar als altres, però és mentida.

ImageNo critiquem el nostre sistema fins a la universitat i encara, perquè com diu el politòleg Colin Crouch, la massa social s’ha convertit en un vegetal polític. La majoria d’occidentals amb prou feines es preocupen i s’informen del que passa en el seu Estat i els pocs que ho fan, consumeixen informació filtrada. Qui es preocupa doncs de la fam? L’Església? Sembla que si, però els càlculs demostren que amb l’1% de les riqueses acumulades al Vaticà es podria eradicar la fam al món durant un any.

No podem culpar als polítics per la nostra misèria perquè vem deixar que ells escrivissin les nostres constitucions i ens hem adormit, deixant-los fer. Les últimes dècades de simulat èxit econòmic ens han fet ignorants. Ens pensàvem que tot anava bé perquè als nostres països semblava que tot anés sobre rodes. Però molt pocs ens preocupem dels efectes desastrosos del nostre neocolonialisme. Ni de que els nostres especuladors i polítics ens robin els diners, o de que les nostres grans empreses ens venguin petroli robat. Quan la situació és crítica ens despertem i sortim al carrer, però ningú surt al carrer perquè 80.000 persones morin de gana cada dia.

Arcadi Oliveres ens explica que al 2008 la FAO (Food and Agriculture Organization) va determinar que els Estats més rics podien apaivagar notablement la situació creant un fons de 50.000 milions de dòlars. Aquests es van negar i en van donar 8.000. Els occidentals pensem que és més important tenir bancs forts sense els quals suposadament viuríem en un caos que no pas repartir el menjar de forma equitable. En aquest planeta es produeix més menjar del necessari, però no es pot repartir perquè uns senyors de Wall Street volen especular amb el blat, l’arròs i tots els aliments que es moguin en massa. Deixem de mentir. No diguem que deixem menjar a altres.

Enric de Dalmau

Un bon resum del llibre “La Posdemocracia” de Colin Crouch: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1665-20372009000100014&script=sci_arttext

La web de la Fao: http://www.fao.org/index_es.htm

Una possible solució al problema: http://www.youtube.com/watch?v=KjmU5lqo3xY

Anuncis

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: