Que tingui Grapa!

24 Mai 2012

Fins que faltin cadires

Filed under: Uncategorized — xvilamala @ 20:13
Tags: , , ,

A les escoles abans es jugava al joc de les cadires. Bé, potser és perquè sóc de poble, però a la meva ho fèiem. Ara ja no sé si els nens hi juguen, però sospito que han canviat les cadires per xboxs i Nintendos 3DS. Feia molts anys que no pensava en aquelles cadires de fusta marró, mig pintades de blau, que van ocupar tantes estones de la meva vida. Em van venir al cap ahir, després de veure el contraespot de la Marató per la pobresa. Sí, pot sonar estrany, però vaig descobrir el vídeo de protesta abans que l’anunci oficial del programa. De fet, em sembla que no sóc l’única. A Youtube, el contraespot ja suma 40.000 visualitzacions en només dos dies; el vídeo autèntic, per contra, ja fa un mes que es va publicar i només n’ha aconseguit 3.000.

Per entendre-ho, però, hem de recapitular. Ja fa unes setmanes, TV3 va anunciar que el 27 de maig farà una Marató excepcional per la pobresa. La notícia va arribar poc després que es retallés la Renda Mínima d’Inserció (el PIRMI), el programa que s’encarrega de la gestió de la pobresa i dóna suport ­econòmic a les famílies que més ho necessiten. Si llegeixen amb atenció, veuran que aquí hi ha una contradicció. Després d’una nova retallada que perjudicava als més febles –econòmicament parlant–, la televisió pública catalana feia una crida a la població perquè participés en una gran col·lecta solidària (o caritativa, com li vulguin dir).

És clar, podem pensar que el Govern de la Generalitat, víctima de la crisi, no va veure més solució que retallar, a més de tantes altres coses, el PIRMI. En aquest cas, els polítics, en un intent desesperat de donar ajut a aquells que més ho necessiten, van decidir passar el testimoni a la ciutadania, reclamant la seva solidaritat. Seria bonic creure en tan bones intencions, però segurament també seria un error. Diguin que sóc desconfiada, si volen!

En el fons, la Marató per la pobresa només servirà per netejar la cara de les empreses que hi col·laboraran. Entre elles, Abertis, que l’any passat va augmentar els seus beneficis un 8% i, alhora, va acomiadar 400 treballadors; o La Caixa, que va fer fora 3.500 persones en el seu procés de fusió. No ens enganyem: els pobres, que a Catalunya ja s’acosten al 25%, continuaran sent pobres després de la Marató. Això sí, podran sortir a la portada dels diaris ensenyant un paquet d’arròs i una manta de 3×3. La caritat d’un dia és així.

No creuen que seria molt més útil buscar alternatives perquè aquestes persones es poguessin mantenir i viure dignament? El problema són les preposicions. La Marató “per” la pobresa hauria de ser la Marató “contra” la pobresa. Amb el “per”, el programa no es presenta com res més que un pedaç, una solució d’urgència per mantenir un model que ens està esclafant. Sí, sempre podrem dir que és culpa de la crisi, però el capitalisme cada vegada avança més perillosament cap a la injustícia i l’exclusió. Fa falta una Unió Europa més sostenible, en què no calguin 50 planetes per mantenir el ritme de vida. Més enllà de solucions d’un dia, aquesta, i només aquesta, és la marató que hem de córrer. De fet, així ho demostra que un vídeo de paròdia tingui 37.000 visualitzacions més que un espot oficial.

Diumenge sortiran a la llum històries que ens faran entendrir. I, a molts, segur que ens caurà la llagrimeta. No ho critico, és bonic ajudar-se els uns als altres. Això sí, sempre tenint clar que els grans problemes demanen alguna cosa més que solucions d’urgència.

Ja ho veuen, poden continuar jugant al joc de les cadires, esperant a quedar-se sense seient per actuar. Potser aquesta és l’única manera que tots plegats obrim els ulls. A mi almenys, quan em passava a l’escola, l’emprenyada em durava una bona estona.

Meritxell Vilamala


Image


– L’espot original de la Marató per la pobresa:  http://www.youtube.com/watch?v=r9PzokIOUDw

– El contraespot, #sobrencadires:   http://www.youtube.com/watch?v=u4hyHHLtjf4

Anuncis

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: