Que tingui Grapa!

23 Mai 2012

La pantalla indiscreta

Filed under: Uncategorized — sandraviba @ 23:45
Tags: ,

Com se sol dir, tots els genis són bojos; només cal observar les excentricitats de Woody Allen davant i darrera les càmeres, o la passió de Dalí pels “ascetas con bayonetas y con tetas” com deien els Mecano. Únicament l’èxit permet certes rareses, i és que només a un jove precoç com Mark Zuckerberg, creador de Faceook, se li hagués acudit celebrar el dia que la seva empresa va entrar a borsa casant-se.

No sé què pensarà Priscilla Chang de l’ordre de prioritats del seu marit, però sembla ser que fins ara tot els ha anat força bé: és el milionari més jove del món, va ser persona de l’any al 2010…Tota la seva vida sembla com una pel·lícula -que, per cert, es va fer i va guanyar 3 Òscars-. Però compte, que alguns genis excèntrics, com Vincent Van Gogh, van veure acabar la seva carrera de manera trepidant i en la més absoluta de les misèries.

I és que, sense anar més lluny, dos dies després que el jove Zuckerberg canviés el seu estat de solter a casat, Facebook va arribar a desplomar-se un 13% a la borsa. Per què? Quin és el motiu pel qual la xarxa social més concorreguda després de Twitter ha protagonitzat aquest fracàs?

No aconsegueixo explicar-m’ho. Mirar sense ser vistos és el paradigma de les relacions socials actuals. Triem els nostres amics tenint en compte el seu aspecte físic -a partir d’una fotografia retocada amb Photoshop- i en funció de la seva popularitat entre unes amistats que probablement ni coneix. Què millor que saber els gustos d’una persona sense haver de parlar-hi o demanar a un treballador en potència la seva contrasenya per estalviar-se l’entrevista de treball…

Facebook és una pantalla indiscreta que cada cop es torna més descarada. Però a diferència del que passava amb la finestra de Hitchcock, l’observador, enlloc de desesperar-se per trobar contacte físic, el defuig. I és que les relacions tradicionals ja estan passades de moda; res d’abraçades, ara el que es porta és un m’agrada per demostrar afecte…És per això que no aconsegueixo entendre com Facebook -que va ser creat per venjar-se d’una ex- no té èxit entre uns individus com els brokers, caracteritzats pels seus escrúpols.

Doncs el periodista i economista especialitzat en tecnologia i negocis, Manuel Ángel Méndez, té la resposta. Es veu que la xarxa va sortir a borsa sobrevalorada i que, a més, circula un informe en que es valora a la baixa la seva projecció d’ingressos. Tot plegat va fer que els petits inversors decidissin dipositar els seus estalvis en accions més segures -tot i que, pobres, últimament se’ls acaben les opcions-.

Però jo trobo -amb les disculpes del senyor Méndez- que tot aquest argot econòmic és massa complicat. Prefereixo pensar que encara hi ha algú a qui aquesta xarxa d’ulls invisible que tot ho veu encara li mereix poca confiança. I és que, no ens equivoquem, Facebook és una molt bona idea -els 18 milions a la conta de Zuckerberg ho confirmen- però està mal orientada. Podria tractar-se d’una eina per facilitar les relacions socials però no fa més que complicar-les. De fet, només caldria comparar el número de relacions amoroses que han sorgit entre les publicacions i fotos de la xarxa amb les que s’han trencat gràcies a un m’agrada desafortunat…I si m’equivoco, que algú m’enviï un inbox i em corregeixi.

Sandra Vicente

Anàlisi econòmic del fracàs a borsa de Facebook (EL PAÍS)

http://blogs.elpais.com/tecnolomia/2012/05/por-que-facebook-se-derrumba-en-bolsa.html

Notícia sobre la boda Zuckerberg-Chang (EL PAÍS)

http://elpais.com/elpais/2012/05/20/gente/1337481053_723401.html

Perfil de Mark Zuckerberg a Facebook

http://www.facebook.com/#!/zuck

Anuncis

1 comentari »

 1. Titular:
  Ben trobat. La relació amb la pel·lícula de Hitchcock il·lustra molt bé la idea. A més està ben relacionat amb el conjunt del text.

  Inici+Estructura del text i del seu contingut:
  Primer paràgraf molt atractiu, dóna ganes de seguir llegint. El segon segueix sent introductori, però segueix l’estil del primer i acaba de fer entrar al lector en la problemàtica de l’article, que malauradament no arriba explícitament fins al tercer.
  El quart i el cinquè semblen extrets d’un altre article. El lector no entén la intenció del contingut fins a la última frase del 5º paràgraf. Això fa que sembli que l’article ha virat cap a un altre tema i costa reenganxar-se en el sisè paràgraf. Potser es podrien reduir perquè només engloben una idea.
  L’últim paràgraf obra la lectura de forma sorprenent. L’autora expressa la seva opinió sobre la xarxa social desenganxant-se completament del text. A més són valoracions molt personals i bastant incomprensibles per a la majoria de lectors.

  Tema escollit:
  Interessant però il·lustrat de forma poc comprensible.

  Estil de redacció:
  Bon estil. Directe i entretingut.

  Exposa la seva opinió sobre dos temes diferents durant el text: sobre la situació econòmica de Facebook i Marc Zuckerberg i sobre les aportacions i defectes de la xarxa social. Podrien estar millor lligats per facilitar la lectura. Degut a la curta extensió del text és difícil construir una argumentació, però la presentació d’idees és atractiva (però no de l’abast de tothom).

  L’article és interessant però se’n pot millorar l’estructura.

  Enric de Dalmau

  Comentari per enricdedalmau — 25 Mai 2012 @ 17:22


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: