Que tingui Grapa!

20 Mai 2012

L’opi del poble

Filed under: Uncategorized — martamontaner @ 21:19
Tags: , , ,

Qui li hauria dit mai a Karl Marx que el que abans movia la religió, ara se n’ocupa el futbol. Ahir, dia en què se celebrava la final de la Champions, es va tornar a demostrar. I això que s’enfrontaven dos equips pels quals ningú no havia apostat mesos enrere: Bayern de Munic i Chelsea. El conjunt blue va fer-se amb la corona d’Europa després d’un dur i llarg enfrontament (que es va allargar als penals), i va trencar amb l’hegemonia blaugrana. El partit va arribar a tenir gairebé 6 milions d’espectadors a Espanya. I és que el futbol mou masses… i en els temps que corren, encara més.

Image

Aquest esport s’ha convertit en el nou opi del poble. Més ben dit, s’ha transformat en una autèntica religió. No, i això no és cap blasfèmia. Pensem-hi un moment: seguidors que es reuneixen periòdicament per a animar el seu equip en un acte gairebé litúrgic, cantant a l’uníson un himne amb forma de salm… I jugadors i entrenadors exalçats que tenen els seus propis altars, com si fossin déus. Tots tenim al cap un exemple recent: l’adéu al “Messies” del Barça, el tècnic Pep Guardiola. El futbol actual arrossega, inevitablement, la idea del fanatisme, un fanatisme cada vegada més descontrolat.

A veure si endevinen quin ha estat el diari imprès més llegit d’abast nacional en el darrer any. Ni més ni menys que un periòdic esportiu: el MARCA. Sí, aquest diari tan reconegut per la seva imparcialitat i rigor dobla en lectors a publicacions de la magnitud d’El País o El Mundo. Una clara demostració de les preferències dels espanyols; un reflex ben representatiu de la nostra societat.

I una altra prova del delicte. Tots ens indignem davant dels sous tan exagerats de banquers i empresaris, i supervisem atentament el que cobren els polítics i els funcionaris d’aquí. Ens vam enfadar molt quan, fa un parell de dies, la reina de l’austeritat, Angela Merkel, va anunciar una pujada d’un 5’7% del seu sou i dels membres del seu govern. Quina cosa més inadequada, en temps de crisi! Però qui parla dels diners que mou el futbol? De la caixa que fan els clubs i les televisions que retransmeten els partits? Per no esmentar els estratosfèrics sous que cobren els jugadors. Aquestes xifres sí que són totalment desproporcionades i desmesurades pel moment en què ens trobem; però vivim encegats per l’embruix d’aquest esport i no ens arribem ni a plantejar que això podria ser diferent.

“Almenys ens ho fan passar bé”, pensarà algú. És cert, el futbol ens permet desconnectar de les nostres frenètiques i agitades vides; atura els nostres móns durant 90 minuts i fa centrar la nostra atenció en 22 nois tocant la pilota. Aquests nois són els encarregats de fer-nos oblidar que el nostre país està a punt de ser rescatat i que cada divendres ens segueixen retallant serveis tan essencials com l’educació i la sanitat. I els polítics, ben contents de tenir-nos distrets!

Per això no hem de deixar arrossegar-nos per aquesta febre esportiva. Hem d’evitar que el futbol es converteixi en una droga atenuant que ens impedeixi ser crítics i veure el que passa al voltant. Evidentment que és fantàstic poder desconnectar de la realitat, però sempre i quan sigui una desconnexió momentània. Després, cal fer l’exercici d’aterrar de nou a les nostres vides i ocupar les nostres ments amb les qüestions realment importants. Ara bé, no seré jo qui negui que veure Sergio Ramos llançant un penal a la graderia pot tenir-te distret (i amb un somriure d’orella a orella) durant uns quants dies.


Marta Montaner

ENLLAÇOS:

– Dades de l’EGM (Estudi General de Mitjans) des de l’abril del 2011 al març del 2012:

http://www.aimc.es/-Datos-EGM-Resumen-General-.html

– Informació sobre la retransmissió de la Champions del dissabte 19 de maig:

http://www.vertele.com/noticias/el-chelsea-gana-la-champions-en-tve-frente-a-3-7-millones/

– Informació sobre la pujada de sou d’Angela Merkel i el seu govern:

http://www.publico.es/internacional/433311/merkel-y-sus-ministros-se-suben-el-sueldo-un-5-7

Anuncis

1 comentari »

 1. Titular: Molt ben trobat, té grapa i correspon perfectament al contingut del text.

  Inici: La primera frase ja indica per on aniran els trets. Després, explica un fet d’actualitat a través del qual torna al tema de la columna. Concís i complet.

  Estructura del text i del seu contingut: Exposa una idea molt clara a cada paràgraf. En el primer, l’anècdota i el plantejament; en el segon, el tema que tractarà; en el tercer i quart, arguments; en el cinquè, la crítica, i per últim, una reflexió final. Per tant, l’estructura del text és impecable.

  Tema escollit: Al parlar del partit del dia anterior queda totalment justificat. Molt original en el tractament que se’n fa, ja que tot i tractar-se del típic tema de conversa de bar, les acurades comparacions del segon paràgraf juntament amb les dades del Marca i dels salaris, marquen una diferència abismal.

  Estil de redacció: Estil molt directe i interactiu, amb frases com “a veure si endevinen” dirigint-se al lector, preguntes retòriques, exclamacions…

  En quant a contingut, parteix de l’anècdota al primer paràgraf per passar a l’exposició d’arguments (molt ben documentats), amb els quals es permet plantejar el “problema del futbol”, i finalment, reflexionar sobre aquest. Per tant, la manera d’exposar l’opinió està molt ben dosificada.

  En general, trobo que combina molt bé l’argumentació i l’opinió, aporta dades molt interessants i tot i així, en cap moment es fa pesat. Fins i tot la fotografia acompanya molt bé el text.

  Comentari per alballucia — 21 Mai 2012 @ 11:32


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: