Que tingui Grapa!

19 Mai 2012

Silenci als mitjans, soroll al carrer

Filed under: Uncategorized — aidasancheza @ 21:41
Tags: , ,

Barcelona, Convent dels Caputxins. Març de 1966. 500 estudiants es tanquen durant tres dies per crear el Sindicat Lliure d’Estudiants de la UB. Les notícies són escasses i breus. Els mitjans informen de la sortida dels estudiants però no del seu tancament. Sabem les conseqüències, però no els fets.

Barcelona, seu central de “La Caixa”. Maig de 2012. Entre 200 i 300 persones es concentren des de dimarts passat fins a dotze hores diàries en una multitudinària cassolada contra els bancs. Fins dijous la notícia era invisible pels mitjans tradicionals. Ahir vam saber que hi ha hagut desallotjaments i identificacions policials en els darrers dies. Tornem a saber les conseqüències, però no els fets. I menys les represàlies.

Quasi mig segle després poques haurien de ser les coincidències. La democràcia ens assegurava una llibertat de premsa que hom creia inquebrantable. Però res més lluny de la realitat. L’ombra de la censura plana per sobre els caps dels ciutadans tal i com ho fa l’helicòpter que vigila incansablement la capital catalana des de fa uns dies. La llei del silenci ha tornat. I més perillosa que mai.

2102_05_16_Mònica_12 Era difícil assabentar-se de la ja batejada com a Caixarolada si no t’hi topaves al carrer, un fet que contrastava amb l’allau de notícies que ens bombardejaven arran de l’aniversari del 15M. Protestes semblants, tractaments diferents. Però a que es deu aquesta “desinformació”? Què temen els mitjans? Només hi ha una resposta possible: “La Caixa”. O més aviat els diners de “La Caixa”: l’entitat presidida per Isidre Fainé és un dels majors anunciants de Catalunya.

El silenci dels mitjans demostra que tenen la lliçó ben apresa. I per si no la recordaven, els directius de l’entitat ja s’han encarregat de fer-ho, segons informa el setmanari La Directa. Però si de ser els primers de la classe es tracta, a La Vanguardia sí en saben. Trobar-hi notícies sobre els esdeveniments es converteix en missió gairebé impossible. Que el Comte de Godó sigui vicepresident tercer de l’entitat bancària potser hi té alguna cosa a veure.

Però no tots callen. I sinó que li diguin a la revista Cafèambllet, que ha vist retirada la seva publicitat després d’informar sobre les protestes. La notícia ha corregut com la pólvora a Twitter i en diversos mitjans independents. La censura ha fet el seu primer pas. I altre cop silenci entre qui n’hauria d’informar.

Aïda Sanchez

Per seguir els esdeveniments a Twitter:

#Caixarolada

#OccupyMordor

#LaCaixaésMordor

Per veure la cobertura que n’han fet diferents mitjans:

Público (el més complert)

El Mundo 

Ara

I per últim, una petició per demanar que TV3 informi sobre les protestes.

Anuncis

3 comentaris »

 1. Boníssim.

  Comentari per enricdedalmau — 22 Mai 2012 @ 23:11

 2. Luis Manuel Magallanes Muñoz

  Comentari per luismamm — 19 Mai 2012 @ 23:38

 3. Titular: Senzill, però molt ben trobat, acompanya perfectament el text

  Inici + Estructura del text i del seu contingut: un inici que ens situa en el tema, fen servir un exemple de fa bastants anys, molt ben trobat. El text està ben organitzat en paràgrafs, marcant molt bé cada punt. Té ritme i es llegeix fluidament.

  Tema escollit: el tema és actual i força interessant.

  Estil de redacció: El text es llegeix bé. és amè, està ben redactat, amb un vocabulari correcte. Afegint informació que fa que la noticia sigui mes complerta, a més de fer servir alguna metafora que enriqueix el text. Les preguntes que apareixen pel text estan ben trobades i l’acompanyen de la mà.

  Com exposa la seva opinió al llarg del text. Valoració crítica: l’opinió al principi del text es bastant dissimulada, però cap a la meitat final, comencem a veure-la en augment. Els exemples que fa servir com el de La Vanguardia o la revista Cafèambllet deixen entreveure la seva opinió al respecte.

  Argumentació. Comprensió. Extensió. Comentaris personals: Potser s’hauria pogut mullar una mica més, però els exemples que fa servir i la ironia que trobem pel text ajuden a la seva opinió. El final m’ha semblat força bo i el fet de ficar els hashtags deTwitter i la petició m’ha semblat molt original.

  En general un bon text, amb el tema molt ben tractat, amb algunes frases molt bones i una molt bona redacció

  Comentari per luismamm — 19 Mai 2012 @ 23:38


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: