Que tingui Grapa!

16 Mai 2012

Error letal

Filed under: Uncategorized — jaumemonfort @ 22:41
Tags: , ,

Qui té boca s’equivoca, tots som humans, tenim dret a cometre errors… Hem creat moltes expressions per justificar l’infinit nombre d’errades que es poden cometre al llarg d’una vida. També ens inculquen des de petits que d’aquestes situacions desencertades se n’aprèn i ens fan millorar, que ningú és perfecte i que una disculpa, tot i que no sigui del tot sincera, pot arreglar qualsevol malifeta i ajuda a oblidar.

Què equivocats estem. Hi ha errors que no es poden justificar, ni perdonar, ni reparar. Errors que un cop comesos provoquen conseqüències terribles. Errors que haurien de portar a qui els comet cap a la bogeria. Perquè no li podem tornar la vida a qui li hem pres injustament. Aquest és el cas d’en Carlos de Luna, un home que va ser executat pels tribunals nord-americans. Transcorreguts vint-i-dos anys de la seva condemna a mort per assassinat, unes exhaustives investigacions de la Universitat de Columbia demostren que no era culpable i que l’autor del crim va ser un amic seu que s’hi assemblava.

Imatge

Estats Units, emparant-se en una legislació contrària a la Declaració dels drets humans, continua vestint de taronja presoners sense tenir cent per cent provada la seva culpabilitat. Homes de raça negra i mexicans pobres que viuen a Texas saben del que parlo. La pena de mort és el llastra de la societat nord-americana. Com poden erigir-se com el país defensor per excel·lència de les llibertats de l’individu quan són ells qui cometen aquestes atrocitats. És una pràctica contrària a qualsevol enteniment sobre l’evolució de les societats, no és exemplar ni crea millors persones.

Curiosament, la mateixa setmana que surt a la llum aquesta injustícia, el Tribunal de l’Haia inicia el judici contra Ratko Mladic, el líder militar serbi considerat el màxim responsable de la matança de Srebrenica durant la Guerra de Bòsnia. Mladic, acusat d’haver dut a terme l’extermini de 8.000 homes i nens, té moltes possibilitats de lliurar-se d’anar a la presó al·legant motius de salut. Aquesta coincidència posa de manifest els problemes que té la justícia arreu del món. Una justícia que no és justícia, una justícia injusta.

En Carlos de Luna era innocent i va pagar per un error, un error humà, però un error letal.

Jaume Monfort Mercader

 

http://www.lavanguardia.com/internacional/20120516/54294799497/demuestran-texas-ejecuto-carlos-equivocado.html

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/texas-executed-innocent-man-claims-report-on-carlos-de-luna-7754341.html

http://internacional.elpais.com/internacional/2012/05/16/actualidad/1337148040_913451.html

Anuncis

1 comentari »

 1. Crec que el titular està ben trobat, ja que és curt i impactant. A més, està bé el joc de paraules pel tema de la pena de mort. Deixa molt clar la seva opinió.
  M’agrada la reflexió de l’inici perquè dóna un to molt personal a l’article, però potser podria connectar una mica millor amb el segon paràgraf per no resultar confús. De totes maneres, trobo que el fet de fer servir la contraposició li dóna molt joc.
  El tema m’ha semblat interessant, ja que es tracta d’una notícia que jo no coneixia i dóna peu a parlar d’una problemàtica important als Estats Units com és la pena de mort i els errors en el sistema judicial.
  El redactat és correcte i es fa àgil perquè intercala frases curtes i una mica més llargues.
  Exposa la seva opinió de manera evident, tot i que potser podria donar més arguments, però ho complementa amb la comparació amb el cas de Ratko Mladic i deixant clar què pensa de la justícia avui en dia. Per últim, la frase final està bé ja que recupera la idea del títol.
  En general em sembla un bon article!

  Comentari per paulasolanas — 18 Mai 2012 @ 15:43


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: