Que tingui Grapa!

15 Mai 2012

La ruleta russa pressupostària

Filed under: Uncategorized — alballucia @ 20:35
Tags: , , , ,

Alguna cosa feia mala espina quan després de l’anunci de retallades de Rajoy, el nostre estimat President Mas anunciava que havia quedat decebut. Enmig de l’allau de crítiques que va suscitar l’augment de taxes en sanitat i educació, des de la Generalitat ens deien que només havien suposat un 10% del previst, i que del que no retallés el Govern central ja se n’encarregarien ells.

Des de llavors, no dormo per les nits. Com en un dejà vu de la mítica pel·lícula El caçador, cada dia tinc el mateix malson. Els consellers de la Generalitat són segrestats per una espècie de Vietcong encapçalat per Montoro i obligats a jugar a la Ruleta Russa. Aleshores, a vegades és Mas, a vegades Mas-Colell, el que encarna el paper de De Niro i anuncia “Jugarem, però amb una bala no en tenim prou. En volem tres més.” (no descarto que ho facin també per poder escapar). En el somni, cada vegada és un conseller diferent el primer en sostenir la pistola, però a diferència del film, l’atzar mai l’acompanya. I sempre em desperto, de sobte, amb l’estrepitós soroll del tret.

No és que sigui supersticiosa, però em sembla que temia per la següent conselleria que es carregarien. Per això vull donar les gràcies al President, avui m’ha deixat més tranquil·la. Després de l’anunci del pla d’ajust, ja em queda clar que els únics que acaben amb un tret al cap són els ciutadans. Uns quants més, vull dir. Recapitulem:

Primera retallada: maig del 2011. Reducció d’una mitjana del 10% del pressupost en tots els departaments. Especial incidència en Salut i Economia (universitats). Estalvi: 2.600 milions.

Segona retallada: febrer de 2012. Rebaixa del salari dels funcionaris, creació de noves taxes (com la turística o l’euro per recepta). Estalvi: 1.000 milions.

Tercera retallada: maig de 2012. S’anuncia una tercera onada de retallades caracteritzada per la privatització d’empreses públiques, la suspensió de subvencions, i l’aplicació dels Decrets Llei en matèria de sanitat, educació i universitat, que inclouen la creació de taxes per als Cicles Formatius. Estalvi: 1.500 milions.

Balanç: més de 5.000 milions d’euros en any i mig.

La veritat, esperava més. Per això sospito que d’aquí pocs mesos ens diran que la tercera retallada tampoc ha estat suficient, que encara cal més. I de fet, tinc motius per fer-ho. El mateix Mas reconeix que sense pacte fiscal, és possible que hi hagi més ajustos.

Haig de confessar que tinc por. Por de somiar aquesta nit que Montoro decideix jugar a la Ruleta Russa amb una metralladora per acabar amb totes les conselleries de cop, i la Generalitat ja de pas; i tinc por de que Mas suggereixi bombardejar Catalunya directament, per demostrar que la situació és insostenible –però això sí, només si rep el finançament que li correspon per la disposició addicional tercera. Que a nosaltres no ens toreja ningú–.

Tot i que ben mirat, en una data tan important com el 15M, em ve en ment una pel·lícula més adient per al meu somni. M’agradaria somiar que tots els indignats del món, ara que han demostrat que la ciutadania sap protestar pacíficament, demostrin que la paciència també s’acaba, i facin volar els seus parlaments al pur estil V de Vendetta, per acabar d’una vegada amb els representants que no ens representen, abans que ells ho facin amb nosaltres.

http://www.youtube.com/watch?v=GhT-VNkQqmA

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/05/15/catalunya/1337077468_495878.html

http://www.lavanguardia.com/politica/20120515/54293998103/govern-tercera-tanda-recortes.html

http://www.lavanguardia.com/politica/20120515/54293629673/mas-recortes-educacion-empresas-publicas.html

Anuncis

1 comentari »

 1. TÍTOL: ben trobat, atrau al lector.

  INICI+ESTRUCTURA I CONTINGUT DEL TEXT: Bon inici. Situa el lector en el context i ja s’entreveu l’opinió de l’autora i per on aniran els trets.

  TEMA ESCOLLIT: Tema d’actualitat i interessant. Tot i jugar amb la problemàtica de ser un tema molt qüestionat i debatut, el joc amb el símil de les pel·lícules i la documentació -exemplificant cada retallada- li dóna originalitat.

  ESTIL DE REDACCIÓ: Àgil i entenedor. La lectura és fluïda i gens feixuga.

  COM EXPOSA LA SEVA OPINIÓ AL LLARG DEL TEXT: mostra clarament la seva opinió però des d’una base documental que es justifica en el text. Bones argumentacions i frases com ara “Haig de confessar…” o “La veritat, esperava més…” reforcen l’apropament als lectors.

  Trobo molt encertat, com ja he exposat a l’inici, l’aclariment de cada retallada. A més, el toc irònic i les cites cinematogràfiques configuren un text molt agradable per a llegir.

  Té grapa!

  Sandra Tello

  Comentari per Sandra Tello — 16 Mai 2012 @ 23:55


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: