Que tingui Grapa!

13 Mai 2012

Som on som

Filed under: Política,Uncategorized — pfroda @ 19:41
Tags: , , ,

Unió Democràtica de Catalunya és el partit que més s’assembla a la societat catalana. No riguin, no és un acudit: és la frase final de l’informe de gestió de Josep Antoni Duran i Lleida, que ha estat reelegit president del partit i hi seguirà quatre anys més al capdavant. El seu contrincant, el sobiranista Vila d’Abadal, ha aconseguit el 19,17% dels vots.

La frase no tindria rellevància si no fos per les altres que l’acompanyen. Com ja és habitual en les seves intervencions públiques, el líder democristià ha carregat contra la independència de Catalunya, equiparant-la a “una ficció” que “divideix el país”. Analitzem-ho.

Segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 44,6% dels catalans votarien a favor de la independència, mentre que els que ho farien en contra serien només el 24,7%. És a dir, gairebé la meitat de la societat catalana està obertament a favor d’un Estat català, i així ho demostraria a les urnes. Així, quasi un de cada dos catalans reclama una possibilitat que el líder d’Unió qualifica de poc realista. Reflecteix Unió la societat catalana?

Diu Duran que la independència no només és una ficció, sinó que suposaria la “ruptura del país en dues meitats”. Per evitar aquest escenari apocalíptic, el líder democristià confia en un encaix amb Espanya per aconseguir el pacte fiscal. Que cadascú jutgi què és més fictici, si allò que reclamen el 44,6% dels catalans o pactar amb una Espanya amb massa problemes econòmics com per regalar res. Una cosa està clara: que la independència sigui tema de debat fins i tot en els congressos d’Unió, significa que no es pot tractar d’una ficció, sinó d’una preocupació tan arrelada a la societat catalana que seria poc realista ignorar-la.

Però potser sí que és veritat que Unió Democràtica de Catalunya és el partit que més s’assembla a la societat catalana. Perquè, ben mirat, tothom sap que es tracta  d’un partit amb un nombre creixent d’independentistes a les seves files, com s’ha vist en el seu últim congrés. Però dins seu també hi ha, com en la societat catalana, persones que s’aferren a la seva posició i lluiten perquè allò que tants volen no sigui possible. Falta, com deia el poeta, alguna sublimitat que capgiri la història: l’empenta final que no hi ha hagut en el congrés d’Unió Democràtica de Catalunya, i que ha permès que Duran i Lleida en sigui el president per onzena vegada.

Image

http://www.ara.cat/politica/Duran-haguessim-presentat-eleccions-independentista_0_698930249.html

http://www.lavanguardia.com/politica/20120513/54292595058/unio-reelige-duran.html

http://www.goear.com/listen/25de95e/ara-mateix-lluis-llach-josep-maria-flotats-miquel-marti-pol

Pau Fàbrega Rodríguez-Roda

Anuncis

1 comentari »

 1. COMENTARI

  Titular: curt, obert, el lector no sap de que tractarà el text, de manera que el convida a seguir llegint

  Inici + Estructura del text i del seu contingut: bon inici, basat en cites i en la contextualització de l’esdeveniment sobre el que procedirà a opinar.

  Tema escollit: tema d’actualitat i de rellevància política. Interessarà a molts lectors.

  Estil de redacció: àgil, picat. Els moments en els que es dirigeix directament al lector amb el “no riguin” o “l’analitzem-ho”, implica el lector.

  Com exposa la seva opinió al llarg del text: text amb la dosi correcta d’opinió. Aquesta és rigorosa, basada en dades estadístiques i en cites.

  Bona argumentació, segueix un fil conductor. És un text molt aclaridor.

  Lorena Velasco

  Comentari per lorenavelascolozano — 14 Mai 2012 @ 13:16


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: