Que tingui Grapa!

11 Mai 2012

El Pallars en peu de guerra

Filed under: Uncategorized — clarabarm @ 16:31

L’Acadèmia de Talarn es queda a Talarn. Així ho ha comunicat avui el Ministre de Defensa, Pedro Morenés. Avui, al Pallars Jussà, correrà la cervesa pels locals de la comarca: i és que Tremp, la seva capital, és el segon municipi de l’Estat espanyol amb més bars. Però, senyores i senyors,  no hi ha res a celebrar. Aquest anunci no fa més que allargar l’agonia.

Al març passat va esclatar la notícia de que el Ejército de Tierra suspendria l’activitat de l’Academia General Básica de Suboficiales, emplaçada a Talarn. La raó? La retallada en partides pressupostàries a la cartera de Defensa.  D’aquestes instal·lacions en depenen directament i indirecte unes vuit-centes persones, a més dels comerços i establiments del Pallars Jussà. Per aquest motiu, polítics i ciutadans de la comarca van rompre files per defensar incondicionalment l’Acadèmia. Fins i tot s’han sumat regidors d’ERC de varis municipis, que en altres temps militaven aferrissadament contra la presència de l’Exèrcit a les seves contrades. L’eventual clausura de l’AGBS va caure com una gerra freda a la comarca, i raons no en falten. Amb la seva desaparició, Tremp, Talarn, i el Pallars Jussà en general, quedarien tan deprimits que semblaria que una guerra hagués assotat el Pirineu lleidatà.

Insisteixo, no hi ha res a festejar. El paper que han jugat els polítics pallaresos ha estat nefast. Amb aquesta resolució de Defensa, la classe dirigent passarà tres anys tranquil·la abans de les properes eleccions municipal. No caldrà que es trenqui el cap pensant en opcions a l’Acadèmia, en plans B amb caràcter, per tal d’adaptar l’economia del Pallars a les seves necessitats i possibilitats. D’aquesta manera el problema seguirà latent, fins que torni a emergir.

El dia a dia dels 12.500 habitants que poblen el Pallars Jussà no pot dependre dels dictàmens que s’emetin del Paseo de la Castellana. Hauria estat millor que Pedro Morenés hagués re-confirmat la clausura de l’Acadèmia de Talarn – prevista al juliol, a final de curs dels suboficials -. El Pallars Jussà hauria pogut greixar i ficar en marxa els seus engranatges per repensar la seva activitat econòmica. Té un patrimoni geològic descomunal (s’ha constituït una  Plataforma per la Universitat dels Pirineus). Té una massa forestal inabastable (ja fa anys que alguns particulars exploten la biomassa). Es podria reconvertir l’ús de les instal·lacions (alguns han parlat d’emplaçar-hi una llar d’avis: l’aire sec, el clima i la tranquil·litat atorguen valor afegit a la comarca).

Fa cent anys el Pallars va deixar de beure d’una conjuntura socioeconòmica favorable amb la finalització de les obres de la presa de Sant Antoni. I se’n va poder sortir. Serem menys nosaltres?

Clara Barbal

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/defensa-rectifica-decide-mantener-abierta-academia-militar-talarn-1771381

http://www.lavanguardia.com/politica/20120511/54292843610/academia-talarn-ministerio-defensa.html

Anuncis

2 comentaris »

 1. Comentari sobre l’article “El Pallars en peu de guerra”

  Títol: Estic molt d’acord amb en Gerard. L’ús de la frase feta és una bona manera de cridar l’atenció del lector. A més a més, el seu caràcter de lluita concorda a la perfecció amb el to i el motiu de l’article.

  Inici i estructura: M’agrada la primera frase, és molt directa i incita a llegir, perquè dóna tota la informació però en realitat no diu res. La referència als bars també és molt bona, les anècdotes serveixen per crear complicitats. Aquesta dada, tot i ser tan poc rellevant pel tema de l’article, està molt ben lligada i serveix per situar al lector. La contraposició entre la “cervesa que correrà” i el fet que “no hi hagi res a celebrar” és enginyosa. Penso que en Gerard té raó al principi, quan diu que potser s’hauria de situar Talarn. Alhora, però, parlant del Pallars Jussà a la tercera frase queda clar i no crec que sigui d’extrema necessitat una referència anterior. L’estructura està bé, combina informació i opinió. És com s’ha de fer i ajuda la gent a situar-se, perquè segur que hi ha qui no sap que a Talarn hi ha una acadèmia militar amb la porta, fins fa poc, mig tancada. M’agrada especialment el penúltim paràgraf, la proposta d’alternatives a l’acadèmia, demostres enginy i bon coneixement del tema sobre el qual estàs parlant. El mateix amb les últimes frases, cites una fita històrica per la comarca, un episodi que molts dels teus lectors no coneixeran. Bona estructura i, sobretot, clara.

  Tema escollit: El tema és d’actualitat, està bé, potser un pèl regionalista. Seria una qüestió desconeguda per gran part del públic, però l’exposició informació-opinió resol el problema.

  Redacció: El text està ben escrit. La lectura no es fa pesada en cap moment i la redacció és fresca. Vas al gra.

  Opinió: Tot i que no es manifesta en el títol, al llarg del text es va fent clara. La situació s’explica de manera raonada, relacionant escenaris del passat i del futur, donant alternatives i llançant preguntes a l’aire. Per mi, la combinació informació-opinió és la clau.

  Jo també sóc molt de la meva terra i a mi m’ha agradat, Clara!

  Meritxell Vilamala

  Comentari per xvilamala — 13 Mai 2012 @ 22:38

 2. Comentari a l’article “El Pallars en peu de guerra”

  Títol: Impecable, res a objectar. És potent i crida molt l’atenció, fa interessar-te per l’article. Molt adient una frase feta com aquesta per un article de l’exèrcit.

  Inici: un pèl liat pel fet que potser caldria especificar en primer terme que Talarn és una població. És original i si la gent ubiqués Talarn igual que ubiquen, per exemple Barcelona, seria impecable. Tot i això cerc que la referència dels bars és encertada, perquè acaba desenvolupant una idea contrària a la cel·lebració. En aquest sentit doncs l’estructura del text s’ajusta perfectament, i es fa fàcil seguir el fil. Tot i parlar de qüestions poc conegudes, i potser una mica tècniques resulta entenedor.
  Entenc que AGBS és Agencia General Básica de Suboficiales. Jo ho hauria especificat en la primera cita, ja que et pots perdre un pel al final del segon paràgraf havent de buscar l’acrònim.

  Tema: Em sembla molt oportú. Podria semblar regionalista, però el fet que hi hagi polèmica amb l’exèrcit és notícia suficient, a més Tremp és capital de comarca.

  Redacció: Com ja he comentat, a banda del principi que descoloca una mica el tema de Talarn, la redacció és impecable, cosa que fa una lectura àgil i fàcil.

  Opinió: Queda patent al llarg del text. Identifiquem clarament la seva opinió, però no resulta agresiu. En definitiva un article molt ben treballat.

  Gerard Vilà

  Comentari per gerardvila9 — 11 Mai 2012 @ 18:54


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: